De vervolgcursussen zijn geschikt voor degenen die de basiskennis van het fotograferen willen herhalen om vervolgens verder te gaan in het verdiepen van een eigen stijl met wat meer technische uitdagingen.
Er wordt veel gekeken naar het werk van professionele fotografen in verschillende media om inspiratie op te doen. Hoe kan een foto een boodschap of een emotie overbrengen, en voor welk doel wordt een foto gemaakt ? Daarnaast worden er specifiekere technieken behandeld die wat meer verscholen zitten in het menu van de camera, bv HDR, meervoudige belichting, flitsen op het tweede gordijn, bracketing, verschillende lichtmeetmethoden.
Onderwerpen die de revue passeren zijn high en low key fotografie, macrofotografie, hoe zet ik een kleurenfoto om in een zwart-wit foto, werken met filters, contrastbeheersing.
Je hebt in de fotografie veel verschillende genres bv architectuur, portret, geënsceneerde fotografie, sport, straatfotografie. Een aantal van deze genres komen aan bod, bv voor de opdracht high key fotografie fotografeer je een stilleven en leer je belichtingscorrectie's toe te passen. Zo maak je kennis met reclame of geënsceneerde fotografie. Voor het leren werken met HDR fotografeer je een gebouw. We bekijken dan voorbeelden van fotografen die zich in architectuurfotografie bekwamen.
Je kunt je inschrijven voor deze cursus : Cultuurkust Harderwijk en Kunstenhuis IDEA Soest en Amersfoort .
Deze kleurrijke foto is gemaakt door Tanja van Sas tijdens de Vervolg Cursus Fotografie.
Mark Hazenberg heeft deze mooie foto gemaakt in Harderwijk. Tegenlcht geeft veel sfeer aan een foto. Het vliegtuig is een silhouet geworden. Hoe je het licht moet meten als je een foto met tegenlicht maakt leer je tijdens de vervolg cursus fotografie.
Door de HDR techniek te gebruiken kun je contrasten in een foto overbruggen. Sommige camera's hebben de functie HDR, maar je kunt ook bewerkingsprogramma's gebruiken als je deze techniek wilt toepassen.
Deze high-key foto is gemaakt door Kitty Harte. High key is een foto waarbij een licht onderwerp gefotografeerd wordt op een lichte achtergrond. Voor de lichtmeting kun je een grijskaart gebruiken, maar in de cursus leer je ook andere lichtmeetmethoden zoals spotmeting.
Een foto kan mooi zijn in kleur, maar als er veel contrasten zijn dan is het te overwegen om een zwart-wit foto te maken. Je kunt meteen met de camera in de zwart-wit modus of monochroom fotograferen, maar beter is het om de kleurenfoto in een bewerkingsprogramma om te zetten naar zwart-wit omdat je dan beter de contrasten en de grijstinten kunt bepalen.
De rechterfoto is gemaakt door Didi van Dijken, de linkerfoto is gemaakt Bert de Vries, tijdens een fotografiewandeling langs de Eem en de Eempolder nabij Soest.
In de vervolgcursus fotografie besteden we ook aandacht aan macrofotografie. Je kunt met een macrolens foto's maken, maar ook een omkeerring kan uitkomst bieden. Met een omkeerring zet je je lens ongekeerd op de body. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.